Dette skjer langs Kongevegen 2023

Norge i 1000 år
06.-30. mai 2023
Valdres og Lærdal

Norge i 1000 år

1023 reknast som året for kristninga i Valdres då Heilage Olav fòr gjennom dalføret. I Valdres vil dette markerast heile året. 

I 1923 var det ei stor jubileumsfeiring i Valdres med kong Håkon til stades. Då var det 900 årsfeiring. No er det 1000 år. 

Heile 2023 vil vere eit jubileumsår med markeringar i alle Valdres-kommunar.

For å kome til Valdres reid kongen gjennom Lærdal. Ferda hausten 1023 skal markerast i Lærdal.

Foto: Håkon Li
08.-08. juni 2023
Borgund stavkyrkje

Stavkyrkjesong

Tabula Rasa er et bergensbasert vokalensemble med mål om å fremme ny klassisk vokalmusikk. Vokalensemblet jobber med improvisasjon og teatrale virkemidler for å skape konseptuelle konserter og forestillinger, og har siden 2017 utviklet og medvirket til en rekke prosjekter. I dette prosjektet består ensemblet av Sigrun Jørdre, Rikke Lina Sorell Matthiesen, Zsuzsa Zseni, Arild Rohde og Jakub Niedziela.

Stavkyrkjesong er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, komponist Jostein Avdem Fretland og scenograf Matias Askvik.

Prosjektet er basert på et bestillingsverk der komponisten i en rekke stykker utvikler en polyfoni for stavkirkene. Komponisten og ensemblet vil sammen utvikle en konsert der bestillingsverket flettes sammen med folkemusikk, tidligmusikk og improvisasjoner. Med scenograf Matias Askvik vil de jobbe i dialog med de eldgamle stavkirkerommene for å skape et lydrom der publikum kan tre ut fra hverdagen og inn i en tilstand der mange lag av tid eksisterer side om side. Et rom utenfor tiden.

Stavkyrkjesong skal spilles i stavkirker og kirker i Sogn og Bergen.

Konserten er støttet av Kulturrådet, Det norske komponistfond, Lærdal kommune, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Jørn Hilme-stemnet (1)
09.-16. juni 2023
Fagernes

Jørn Hilme-stemnet

Jørn Hilme-stemnet i Valdres er ein av dei eldste folkemusikkfestivalane i landet.

Den store intime festivalen.

Foto: Anne Marte Før

 

 

Les meir
Lærdalsmarknaden (2)
16.-18. juni 2023
Gamle Lærdalsøyri

Lærdalsmarknaden

Velkommen til den største av dei tre friluftsmarknadane i Lærdal, sommarmarknaden med cirka 15.000 besøkande. Under sommermarknaden går det sosiale møtet mellom menneske, underholdning og handel hand i hand.

Lærdalsmarknaden er første gong nemt i 1596 og er den eldste friluftsmarknaden i Norge som framleis er i drift.

Tredje helga i juni 2019 ønsker Foreninga Lærdalsmarknaden velkommen til den 39. marknaden etter at den historiske marknadstradisjonen vart teken opp att i 1982.

Les meir
Kom heimatt for ungdom 2023
20.-21. juni 2023
Lærdal

Kom heimatt for ungdom 2023

Arrangementet er for ungdom 13-17 år (dei som fyller 13 år i løpet av 2023, og før fylte 18 år). 

Arrangementet er i stor grad inspirert av den tradisjonelle Kom heimatt-festen som blir arrangert i midten av juli for "dei eldre". Kom heimatt for ungdom er arrangert av Lærdal kommune, og er eit førebyggande tiltak i prosjektet "Tett på born og unge i Lærdal". 

Tysdag 20. juni:
Første dag på Kom heimatt! Denne dagen blir det quiz frå kl. 19 - 22 på Kosen ungdomsklubb. Me deler inn i lag på førehand. Alle skal få ha nokon dei kjenner på laget sitt. Her kan det ver lurt å lesa seg opp i framkant, ettersom ein tek med seg poengsummen frå quizen til sykkelrebusen dagen etter. I tillegg blir det grilling av pølser!

Onsdag 21. juni:
Dag to! Sykkelrebus kl. 13-18. Me møtest på ungdomsklubben rett etter skulen. Kvart lag får utdelt rebushefte. Rebusheftet inneheld forskjellige rebusar som ein må løysa for å finna fram posten. Rebuspostane er lokalisert rundt på Øyri. På kvar post er det ulik oppgåver ein skal løysa som gir poeng til laget. Kl. 17 skal alle laga levere tilbake rebushefta, slik at arrangørane kan telje poenga til laga. 

Les meir
Jordeplerock (1)
23.-25. juni 2023
Lærdalsøyri

Jordeplerock 2022

Jordeplerock er ein musikkfestival i Lærdal. Ordet «jordeple» er lokal dialekt for poteter og speglar at Lærdal er den store, grøne grøntkommunen på Vestlandet.

Jordeplerock er årets store happening på musikkfronten.

Årets artistar er mellom anna Emma Steinbakken, Synne Vo, Hagle, Staut, Olav Stedje

Les meir
Kom Heimatt (1)
06.-09. juli 2023
Lærdal

Kom Heimatt

Sommarens store hending. Lærdøler over heile verda vender heim. Alle andre følger etter. Fest, guiz, rebus og moro for alle.

 

Les meir
Vinjerock (1)
20.-23. juli 2023
Eidsbugarden

Vinjerock

Vinjerock er musikkfestivalen på Noregs tak - 1060 meter over havet!
Ei god blanding av livlege tonar og artistar frå fjern og nær, aktivitetar, saksopplevingar og veldig mykje kos.

 

Les meir
Divas
03.-05. august 2023
Lærdal Showtheater

Divas

Ekte divaer fangar lett merksemd og veit å ta sin plass på scena. Slik er det òg i showet ”DIVAS”.

Den siste produksjon frå showprodusent Bernhard Kurz. Mannen som har bragt glitter og glamour frå Las Vegas til Berlin i over 25 år med "Stars in Concert", og ei rekkja hyllestshow og musikalar. I showet tek seks talentfulle skodespelarar på seg dei høge hælane til dei mest kjende divane i musikkbransjen: Amy Winehouse, Diana Ross, Madonna, Bette Midler, Jennifer Lopez og Marilyn Monroe. Dobbeltgjengarane vert akkompagnert av eit liveband og smidige dansarar.

Saman i eit glamorøst sceneshow presenterar artistane det dei har gjort vellukka på eiga hand i mange år.

"DIVAS" er produksjon nr.13 frå Bernhard Kurz , og grunna dei høge publikumstala vert det rekna som ein av dei mest suksessrike showa i Tyskland.

Les meir
Maristovadilten (1)
02.-01. september 2023
Kongevegen, Kyrkjestølen, Maristova

Maristovadilten

Den årlege marsjen frå Kyrkjestølen til Maristova for heile familien. Marsjen går på delstrekninga Kyrkjestølen-Maristova, toppen av Filefjell.
(Foto: Jan Chr. Jerving)

 

Les meir
Galdane Rundt (1)
16.-16. september 2023
Kongevegen, Galdane, Seltunåsen

Galdane Rundt

Det årlege, populære terrengløpet på Kongevegen. Følger samme rute som delstrekninga Galdane og rundturen Galdane-Seltunåsen.
(Foto: Jan Chr. Jerving)

 

Les meir
The ABBA story
21.-23. september 2023
Lærdal Showtheater

The ABBA story

Legendariske ABBA fengar den dag i dag med sine klassiske og tidlause hitlåtar.

Sjølv om den originale kvartetten ikkje er så ofta å sjå saman lenger, kan illusjonen om Agnetha, Anni-Frid, Benny og Bjørn gje eit overbevisande inntrykk av at det er ABBA som står på scena.

Thank you for the music – the ABBA story er eit to timar langt festshow som tek publikum med på ei reisa attende til 70-talet. Me ser fram til å høyra alle dei kjende låtane som «Waterloo», «Mamma Mia», «Fernando», «Take a Chance On Me», «Money, Money, Money» og «Dancing Queen» bli presentert av ei gruppa som ikkje berre liknar svenskane visuelt, men som òg syng som sine skandinaviske idol.

Artistene synger live og vert akkompagnert av et liveband på scena på Lærdal Showtheater, ved Lærdal ferie- og fritidspark.

Produsert av Bernhard Kurz, har showet vore framførd meir enn 1500 gonger med stor suksess på Estrel Berlin og på ei rekkje scener i inn- og utland, inkludert Italia, Austerrike, England, Spania, Hellas og USA. I Noreg har dei tidlegare kun stått på scena på Lærdal ferie- og fritidspark, og det er kun her du kan oppleva denna heilt spesielle hyllesten til bandet og musikken deira.

 

Les meir
Haustmarknaden (2)
23.-24. september 2023
Gamle Lærdalsøyri

Haustmarknaden

Den andre av tre friluftsmarknadar i året på gamle Lærdalsøyri.

I samarbeid med Smak av Sogn arrangerar Lærdalsmarknaden haustmarknad med bugnande grønsakstorg med over 40 slag grønsakssortar og rikeleg med sesongvarer som spekemat, lefsekling, geitost, honning, sild, rakfisk, most, kanelsnurr, varme klede og skinnfellar.
Og alt anna du treng til vinteren.

Haustens folkefest på Vestlandet!

Les meir
Julemarknaden i Lærdal (1)
25.-25. november 2023
Gamle Lærdalsøyri

Julemarknaden i Lærdal

Den siste av tre dei tre utandørsmarknadane i Lærdal er julemarknaden. I det koselege trehusmiljøet gamle Lærdalsøyri. Dette er det næraste du kjem «Jul i Skomakergata».

Les meir